peper roślina

Bioperyna wyciąg z czarnego pieprzu – działanie (cz.2)

4 kwietnia, 2013 | Naukowo o jedzeniu | | Dodaj komentarz

Układ pokarmowy
Wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Chodzi tu głównie o sok żołądkowy, trzustkowy i  jelitowy. Dzięki temu znacznie poprawia strawność pokarmu, tym samym polepszając jego wykorzystanie poprzez zwiększenie dostępności wielu substancji odżywczych i innych związków chemicznych. Przyswajalność składników zwiększa się wielokrotnie, dzięki czemu możemy uzyskać silniejsze efekty działania tych składników na nasz organizm.
Dla wielu osób z zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych (np. osoby w podeszłym, wieku, osoby osłabione) dodanie bioperyny powoduje, że substancje odżywcze w ogóle są wchłaniane. Jednym słowem reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Zwiększa uwalnianie enzymów proteolitycznych, czyli tych, które są odpowiedzialne za rozkładnie białek. Enzymy proteolityczne występują m.in. w soku żołądkowym i jelitowym. Związki piperynowe podnoszą kwasowość soku żołądkowego, ułatwiając tym samym trawienie białek.
Bioperyna zwiększa ukrwienie przewodu pokarmowego w trakcie trawienia, co ułatwia przenikanie składników pokarmowych z jelita do krwi i limfy.
Reguluje proces wypróżniania.

Układ immunologiczny

Wzmaga wydzielania soków trawiennych. Chodzi tu głównie o sok żołądkowy trzustkowy i  jelitowy. Dzięki temu znacznie poprawia strawność pokarmu, tym samym poprawiając jego wykorzystanie poprzez zwiększenie dostępności wielu substancji odżywczych i innych związków chemicznych. Przyswajalność składników zwiększa się wielokrotnie, dzięki czemu możemy uzyskać silniejsze efekty działania tych składników na nasz organizm.
Dla wielu osób z zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych (np. osoby w podeszłym, wieku, osoby osłabione) dodanie bioperyny powoduje, że substancje odżywcze w ogóle są wchłaniane. Jednym słowem reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Zwiększa uwalnianie enzymów proteolitycznych, czyli tych które są  odpowiedzialne za rozkładnie białek. Enzymy proteolityczne występują m.in. w soku żołądkowym i jelitowym. Związki piperynowe podnoszą kwasowość soku żołądkowego, ułatwiając tym samym trawienie białek.
Bioperyna zwiększają ukrwienie przewodu pokarmowego w trakcie trawienia co ułatwia przenikanie składników pokarmowych z jelita do krwi i limfy.
Reguluje proces wypróżniania.

Utrata wagi

Piperyna wykorzystywana jest również w odchudzaniu. Nasila procesy lipolizy (udowodniono przeprowadzając testy na zwierzętach), poprzez receptory adrenergiczne (białka błonowe rozpoznające i wiążące cząsteczki adrenaliny i noradrenaliny), czyli utlenianie tkanki tłuszczowej.
Ciekawostką jest, iż u zwierząt którym podawany był wyciąg z czarnego pieprzu zauważono wzrost masy ciała od 4 – 7%. Dotyczy to jedynie tkanki mięsnej, nie tłuszczowej. U badanych zwierząt mięso było twardsze, o bardziej zarysowanej strukturze włókienkowej i wyższej zawartości glikogenu.
Piperyna, wpływa na wzrost poziomu cAMP. Dzieje się to prawdopodobnie w ten sposób, że hamuje ona aktywność acetylocholiny i kwasu nikotynowego, obniżających poziom cAMP we wnętrzu komórek. Dodatkowo, stymuluje również bezpośrednio receptory termiczne, co prowadzi do uruchomienia procesów termoregulacyjnych i wzmożonej emisji energii cieplnej poza organizm – a w konsekwencji – intensywniejszego spalania i większego zużycia tłuszczów zapasowych.

W dietetyce a także leczeniu otyłości preparaty zawierające piperynę doskonale sprawdzają się w połączeniu z:

  • fitosterolami
  • Bitter Melon (Momordica charantia)
  • z glonami (listownica, morszczyn)
  • z sinicami (Spirulina)
  • z chromem
  • karnityną,
  • forskoliną (z ziela pokrzywki ozdobnej)
  • przęślą (Ephedra)
  • kofeiną
  • teobrominą i synefryną. 

Nie należy natomiast piperyny łączyć z inhibitorami lipazy (np. z preparatem Alli), bowiem dochodzi do silnej niestrawności i biegunki, a nawet ostrego zapalenia jelit.

Wydolność organizmu
Wyciąg z pieprzu czarnego oddziałuje bardzo pozytywnie na wydolność fizyczną i psychiczną organizmu. Zwiększa odporność na bodźce bólowe, przyśpieszają eliminację kwasu mlekowego z mięśni  (dzięki temu nie tworzą się przysłowiowe zakwasy w mięśniach).
Poprzez zwiększenie wchłanialności składników odżywczych pośrednio wpływa na  rozbudowę tkanki mięśniowej.
Podnosi tonus mięśni czyli lekkie fizjologiczne napięcie mięśni szkieletowych, które powstaje poprzez niewielkie impulsy nerwowe wytwarzane przez móżdżek. Wysoki tonus mięśniowy kształtuje sylwetkę i daje wrażenie jędrności ciała.  Nic więc dziwnego że wszyscy sportowcy chcą więc aby był on wysoki.
Pośrednio zwiększają syntezę białka strukturalnego mięśni.
Piperyna również wzmagają koncentrację i pogłębiają gotowość psychiczną do dużego wysiłku fizycznego
Podnosi temperaturę ciała tym samym wzmaga metabolizm, ale równocześnie podnosi anabolizm białek (przyswajanie białek, budowę tkanki łącznej właściwej i mięśniowej poprzecznie prążkowanej).

Oddziaływanie na skórę – kosmetyka, dermatologia.
W kosmetyce ekstrakt z pieprzu stosowany w bardzo małych ilościach zwiększa penetrację i przyswajalność przez skórę cennych składników aktywnych do głębszych warstw skóry, które z natury ciężko wprowadzić. Dzieje się tak, ponieważ jako substancja o charakterze tłuszczowym zwiększa płynność bariery lipidowej naskórka, która dzięki temu staje się bardziej przepuszczalna dla składników aktywnych.
Nowe badania potwierdziły, iż już 0.01% ekstraktu z pieprzu zwiększa o 30% przezskórną biodostępność trudno przyswajalnych ekstraktów roślinnych, w tym bardzo zdrowych polifenoli z zielonej herbaty.
Prace badawcze Dowiodły, iż ekstrakt z pieprzu stosowany w zalecanych stężeniach jest całkowicie bezpieczny w zastosowaniu zewnętrznym i nie powoduje podrażnień ani zaczerwienienia skóry.
Co ciekawe pomaga w leczeniu bielactwa. Piperyna, wykazywała dużą aktywność pobudzania rozwoju melanocytów. Badania dają podstawę do przypuszczeń, że zarówno wyciągi z owoców pieprzu czarnego jak i sama piperyna, znajdą zastosowanie w stymulowaniu rozwoju ludzkich melanocytów, stając się lekami pomocnymi w terapii leczenia bielactwa.

Piperyna dodatkowo  
Wzmaga diurezę czyli działa lekko moczopędnie.
Uchodzi za jeden z afrodyzjaków.
Poprawia krążenie krwi tym samym znacznie polepsza ukrwienie tkanek.
Działa antydepresyjnie w stanach przewlekłego stresu.
Naukowcy z Uniwersytetu Comensus udowodnili, że piperyna obniża ciśnienie krwi.
Działa antydepresyjnie i polepsza proces myślenia.
Ma  również niezwykłe właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Dawkowanie
Zaleca się zażywanie od  5 do10 mg 1-2 razy dziennie przez 3 miesiące; potem przerwa 1-2 miesiące i leczenie wznowić.
W obrocie handlowym są liczne preparaty zawierające wyciąg z owoców pieprzu standaryzowany na zawartość piperyny (50-90%, rzadziej 95%) oraz czystą piperynę (Piperine).
Olejki eteryczne z czarnego pieprzu pomagają w leczeniu przeziębienia, kaszlu oraz łagodzą bóle mięśniowe. Aby zrobić przeciwbólową miksturę, wystarczy do pół litra spirytusu wsypać 20 łyżeczek czarnego pieprzu i pozostawić na 24 godziny do naciągnięcia. Tą miksturą należy smarować wrażliwe miejsca.
Picie kilku łyżek pieprzowego wywaru obniża gorączkę. W 1/2 litra wody gotujemy równe ilości pieprzu i cukru np. po dwie łyżki, aż do osiągnięcia około 200ml wywaru.

 

BIBLIOGRAFIA
Kowalczyk B., Bielactwo nabyte, ŚUM, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa w Sosnowcu
Przybył A. K., Gładysz M., Grajewski J., Związki pochodzenia naturalnego w chemii medycznej., Poznań 2011
Shoba G., Joy D., Joseph T., Wpływ piperyny na farmakokinetykę kurkuminy u zwierząt i ochotników. Planta Med. 64 (1998).
Różański H., Piperyna i jej działanie. Piperyna w suplementach. www.rozanski.li
www.laboratoriumurody.pl
www. Panacea.pl   Bielactwo nabyte

Bioperyna wyciąg z czarnego pieprzu – działanie (cz.2)
104 głosów 4.38

Pin It

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top