Ppier nigrum

Bioperyna – wyciąg z czarnego pieprzu (cz.1)

4 marca, 2013 | Naukowo o jedzeniu | | Dodaj komentarz

Czarny pieprz rozpala zmysły i zwiększa pociąg płciowy, pobudza apetyt, rozszerza naczynia krwionośne, ożywia ciało, przyspiesza przemianę materii,

a wszystko za sprawą piperyny, alkaloidu występującego właśnie w tej przyprawie. Im większa zawartość piperyny, tym bardziej „pieprzny pieprz”, ostry smak i intensywny aromat, a co za tym idzie – efekt, bo w miarę „jedzenia” pieprzu, apetyt rośnie. Ze względu na działanie afrodyzjakalne, po pieprz chętnie sięgają również kreatorzy perfum – do tej pory używano go głównie w perfumach męskich, ale ostatnio coraz częściej pojawia się także w damskich.

Bioperyna – to kolejny z wielu  przykładów  substancji, które możemy przyjmować, aby uczynić działanie naszego organizmu znacznie sprawniejszym. Oczywiście wiąże się to przede wszystkim z o wiele lepszym zdrowiem – warto zatem jest się zainteresować tego typu produktami, bowiem dzięki nim można poczuć się znacznie lepiej. Jeśli ktoś szuka idealnego dodatku do swojej codziennej diety oraz świetnego suplementu na odchudzanie, to bioperyna jest czymś właśnie dla niego!

Czym jest Bioperyna
Jest to standaryzowany wyciąg z czarnego pieprzu (Piper nigrum Linne) lub pieprzu długiego (Piper longum), będący źródłem piperyny.
PIPERYNA – organiczny związek chemiczny, alkaloid roślinny pieprzu czarnego (Fruktus Piperis Nigri), –  pochodna piperydyny. Nazwa  chemiczna związku to 1-piperoylpiperydinyna. Jest to substancja krystaliczna, raczej bezbarwna ale może być również kremowa przechodząca w żółtą. Rozpuszczalna w etanolu, chloroformie, eterze dietylowym, benzenie i pirydynie.

Wzór sumaryczny i strukturalny piperyny:

Wzor piperyna     Wzór strukturalny piperyny

Właściwości  Bioperyny zostały zmierzone w badaniach klinicznych przeprowadzonych na grupie zdrowych wolontariuszy w USA. W badaniach tych mierzono poziom przyswajania 3 substancji należących do odrębnych kategorii:

  • substancji rozpuszczalnych w tłuszczach (beta karoten);
  • substancji rozpuszczalnych w wodzie (witamina B6);
  • substancji należących do grupy związków mineralnych (selenometionina);
  • przyswajania przy udziale bioperyny i bez jej udziału (grupa kontrolna);


Stopień przyswajania beta karotenu, witaminy B6 i selenometioniny w przewodzie pokarmowym określono mierząc poziom badanych substancji we krwi.
Porównując wyniki uzyskane w obu grupach: kontrolnej – gdzie wolontariuszom podawano substancje odżywcze bez bioperyny oraz w grupie, w której podawano je łącznie z bioperyną, stwierdzono w tej drugiej istotny wzrost przyswajalności substancji odżywczych. We wszystkich badaniach zastosowano dawkę bioperyny równą 5mg.

Poziom absorpcji kształtował się następująco:

  • selenometioniny wzrósł o 30%,
  • beta-karotenu o 60%,
  • witaminy B6 nieco powyżej 60%.

Przeczytaj cz.2 artykułu  »

 

BIBLIOGRAFIA
Kowalczyk B., Bielactwo nabyte, ŚUM, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa w Sosnowcu
Przybył A. K., Gładysz M., Grajewski J., Związki pochodzenia naturalnego w chemii medycznej., Poznań 2011
Shoba G., Joy D., Joseph T., Wpływ piperyny na farmakokinetykę kurkuminy u zwierząt i ochotników. Planta Med. 64 (1998).
Różański H., Piperyna i jej działanie. Piperyna w suplementach. www.rozanski.li
www.laboratoriumurody.pl
www. Panacea.pl   Bielactwo nabyte

Bioperyna – wyciąg z czarnego pieprzu (cz.1)
129 głosów 4.5

Pin It

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top