Chemia w żywności

Chemia w żywności

23 marca, 2014 | Artykuły | | Dodaj komentarz

Dziś kilka słów à propos dodatków do żywności i tego co ciekawego możemy znaleźć w produktach spożywczych kupowanych przez nas na co dzień. Niestety przyszło nam żyć w czasach gdzie trzeba się nieźle natrudzić aby upolować w sklepach żywność, która nie jest naszpikowana dodatkami konserwującymi, przeciwutleniaczami, zagęszczaczami i stabilizatorami do żywności.

To co się obecnie dzieje w przemyśle spożywczym i tak naprawdę co my konsumenci jemy – przechodzi ludzkie pojęcie. Teraz idąc do sklepu nie tylko powinniśmy szukać okazji cenowych czy potrzebnych nam na co dzień produktów spożywczych, musimy przede wszystkim zacząć czytać etykiety. Nie dajmy się zniechęcić napisom umieszczonym małym drukiem. To właśnie te wypisane maczkiem powinny budzić w nas niepokój i zwiększać nasza czujność. Od jednorazowego zjedzenia takiego produktu nafaszerowanego przeróżnymi ,,ulepszaczami” nic się nam nie stanie ale gdy będziemy się nim raczyć codziennie przez 365 dni w roku np. naszym ulubionym jogurtem czy napojem to sprawa zaczyna wyglądać już zupełnie inaczej.

Ciekawostką jest fakt, iż najwięcej dodatków m.in. takich jak:

  • skrobia,
  • żelatyna,
  • pektyna,
  • guma guar
  • konserwanty

Mają: przetwory mleczne, napoje gazowane i w proszku, margaryna, cista i ciastka.
Niestety warzywa i owoce, mięso, ryby a nawet kawa też nie są wolne od chemii.

Jest praktycznie rzeczą nie możliwą uniknięcie w 100% tego typu produktów. Praktycznie jesteśmy na nie skazani. Produkty z etykietami Bio i Eco czyli tzw. certyfikowane są bardzo drogie i nie wszędzie dostępne a jeść coś trzeba. Co wówczas robić? Jak utrzymać swój organizm w zdrowiu?
Tu z pomocą przychodzą nam tzw. kuracje oczyszczające. Jest ich całe mnóstwo. Dobieramy je do konkretnych potrzeb organizmu. W zależności od problemu możemy odtruwać cały organizm, oczyszczać wątrobę, nerki, krew czy chociażby układ limfatyczny. Ważne aby robić to pod okiem specjalisty i podchodzić do wszystkiego z rozwagą. Mogą naprawdę zdziałać cuda. Ważne jednak aby działać przede wszystkim prewencyjnie a nie leczyć.

Poniżej tabela opracowana przez dr. Jadwigę Górnicką, informująca nas o rodzajach najczęściej używanych dodatków do żywności oraz o ich potencjalnym wpływie na nasz organizm. Niestety nie jest to przyjemna lektura.
Związki oznaczone literą E, zostały dopuszczone przez Unię Europejską. Klasyfikacja wygląda tak:
E 100 – E 199 Barwniki i pigmenty
E 200 – E 269 Konserwanty
E 277 – E 399 Stabilizatory i przeciwutleniacze
E 400 – E 499 Zagęstniki
Powyżej E 500 trudne do zakwalifikowania

Wszystkie wymienione poniżej środki chemiczne są szkodliwe, kolorem czerwonym oznaczone są te które mogą prowadzić do nowotworów.

rakotwórcze
NUMERNAZWADZIAŁANIEWYSTĘPOWANIE
BARWNIKI
E 102tartrazynamoże wywołać skurcz oskrzeli u osób chorych na astmę i uczulonych na aspirynęoranżada, desery w proszku, sztuczny miód
E 110żółcień pomarańczowamoże wywołać reakcje alergiczne, np. pokrzywkę, dusznościmarmolady, żele, guma do żucia, powłoki tabletek
E 120koszenila, kwas karminowy-ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych zmielonych czerwców kaktusowychmoże wywołać wstrząs anafilaktyczny, pokrzywkę, katar siennynapoje alkoholowe, sosy, owocowe nadzienia do ciast, lody, jogurty owocowe i polewy
E 124czerwień koszenilowawywołuje alergie, szkodzi osobom uczulonym na aspirynę, rakotwórczaryby wędzone, budynie, cukierki owocowe
E 129czerwień Allura ACwywołuje alergie, szkodzi osobom uczulonym na aspirynę i chorym na astmęnapoje, ciasta biszkoptowe, galaretka w proszku, płatki zbożowe, kasze
E 133błękit brylantowyszkodliwy dla osób z zespołem jelita drażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowegowarzywa konserwowe
E 151czerń brylantowarakotwórcza, szkodliwa dla nerekciasta w proszku, jogurty, ajerkoniak, sosy, kawior
E 154brązspożywany w zbyt dużych ilościach odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznychśledzie wędzone, konserwy rybne
KONSERWANTY
E 210kwas benzoesowyrakotwórczy, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, wywołuje reakcje alergicznenapoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy warzywne i owocowe, margaryna, piwo
E 211benzoesan sodurakotwórczynapoje gazowane, majonezy, ketchupy, sery, marynaty
E 212benzoesan potasurakotwórczynapoje bezalkoholowe aromatyzowane, musztarda, przetwory z krewetek, margaryna
E 220- E228dwutlenek siarki i inne siarczynyniszczą witaminę B12, u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowysoki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce, konserwy, skórka kandyzowana
E230bifenylrakotwórczydodawany do owoców cytrusowych, chroni skórki przed owadami
E249azotyny potasurakotwórcze, szkodzą przy nadciśnieniudodatek do wędlin i mięs
E 252azotan potasurakotwórczydodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych
E 260kwas octowyźle tolerowany przez osoby o delikatnym żołądkuowoce i warzywa marynowane
INNE
E 621glutaminian soduwywołuje bóle jelitowo-żołądkowepopularna substancja dodawna do dań gotowych, zup instant czy sosów
E 951aspartam – słodzikrakotwórczyprodukty light, kakao rozpuszczalne, kawa rozpuszczalna, słodziki, guma do żucia, drinki, leki
E 954sacharyna – słodzikdziała drażniąco na przewód pokarmowyprodukty light, kakao rozpuszczalne, kawa rozpuszczalna, słodziki, guma do żucia, drinki, leki

 

Pobierz listę w PDF

 

BIBLIOGRAFIA:
J. Górnicka: Kuracje oczyszczające, Warszawa, 2013 s.12

Chemia w żywności
68 głosów 4.4

Pin It

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top