test 2

Na Krecie żyją najdłużej! (cz.1)

23 stycznia, 2013 | Artykuły | | Dodaj komentarz

Długowieczność

Na początku lat 60′ XX wieku naukowcy przebadali grupę 12 tys. mężczyzn pochodzących z siedmiu krajów świata, takich jak  Grecja, Japonia, Włochy czy Stany Zjednoczone. Gdy badania zostały powtórzone po trzydziestu latach, okazało się, że to właśnie na Krecie żyje największa ilość mężczyzn przebadanych wcześniej.

Gdzie tkwił sekret ich długowieczności?

Chodziło o znikomą zapadalność na choroby serca i nowotwory. Dla porównania, w 1986 roku, na 100 tys. Finlandczyków, aż 972 przypadki śmierci spowodowane były wymienionymi schorzeniami, gdzie na Krecie liczba ta wynosiła jedynie 38 osób. Badania przeprowadzone w Lionie potwierdziły tylko wiodącą pozycję wyspiarzy. Pacjentów chorujących na serce podzielono na dwie grupy. Pierwszej grupie zaaplikowano dietę o niskiej zawartości tłuszczu, zalecaną przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, drugiej natomiast dietę kreteńską. Okazało się, iż po 2 latach stosowania śmiertelność w grupie drugiej była o 75% niższa, niż w przypadku pierwszej. Jak widać, to właśnie sposób żywienia odgrywał tu kluczową rolę.

Co jest więc tajemnicą ich sposobu odżywiania?

Sekret ich kuchni tkwi w połączeniu ze sobą ogromnych ilości roślin strączkowych, wyrabianej przez siebie oliwy z oliwek, świeżych warzyw i owoców, ryb i aromatycznych ziół. Nie bez znaczenia jest sezonowość produktów i, co najważniejsze, płody wyhodowane na własnej ziemi. Niby nic nowego, a jednak! Okazało się, iż w porównaniu z innymi krajami Europy, Kreteńczycy jedzą 3 razy więcej warzyw i nawet 4 razy więcej owoców (głównie pomarańcze).

Jedzenie

zyja_najdluze_2jNa stole stosunkowo rzadko pojawia się mięso. Dawniej serwowane było wyłącznie podczas świąt, ale i tak  zawsze łączone z warzywami, które na wyspie dostępne są przez cały rok. Nie znaczy to jednak, że Kreteńczycy nie jedzą mięsa. Ogrywa ono rolę drugoplanową. Jeśli się pojawia, to jest zawsze świetnie przyrządzone. Głównie spożywana jest jagnięcina lub kozina, podawana najczęściej z rusztu. Duszone stifado, czyli gulasz mięsny w sosie pomidorowo – cynamonowym jest z całą pewnością godny polecenia. Miejscowi preferują lokalne gatunki ryb (miecznik, leszcz, barwena, strzępiel, sardynki), które na stole pojawiają się zaraz po rozpoczynającej ucztowanie sałatce i zakąsce. Ogromną rolę odgrywają również owoce morza, których w tym regionie świata nie brakuje. Są to głównie homary, krewetki, małże, ośmiornice, ale także jeżowce podawane w sałatce. O dziwo niesłabnącym powodzeniem cieszą się ślimaki, które na wyspie mogą być przygotowywane prawie na 40 sposobów.

br_ciemJednym z podstawowych produktów jest chleb, zazwyczaj razowy, czasami kilkakrotnie pieczony, aby zwiększyć jego trwałość. Często, sam w sobie, w połączeniu z kozimi serami, oliwą z oliwek i pastą ze świeżych pomidorów stanowi osobne danie. Sery, głównie kozie lub owcze były i nadal są  spożywane w dużych ilościach. Dodawane zazwyczaj do sałatek lub chleba, rekompensują umiarkowane spożycie mięsiwa. Oliwa z oliwek z Krety jest jedną z najbardziej cenionych na świecie. To głównie ona obniża poziom cholesterolu LDL i wspomaga osuwanie złogów tłuszczowych. Jest głównym źródłem tłuszczu, bardzo bogata w fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A i witamin C i E. Mieszkańcy Krety spożywają jej bardzo dużo. Jest dodawana praktycznie do wszystkiego.
Przeczytaj cz.2 artykułu

Na Krecie żyją najdłużej! (cz.1)
61 głosów 4.36

Pin It

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top