Przyczyny niedoborów koenzymu Q10
Wykrycie niedoboru CoQ10 jest możliwe poprzez określenie jego stężenia we krwi, w moczu lub poprzez bezpośredni pomiar jego zawartości w określonym narządzie. Jakie są przyczyny, że nagle zaczyna nam go brakować?
Nasz organizm ma możliwość samodzielnego wytwarzania koenzymu Q10 i rozprowadzania go po całym ciele. Z wiekiem jednak ta zdolność maleje. Wpływ na ograniczenie produkcji koenzymu Q10 mają też choroby, złe odżywianie, a także stres. Koenzym Q10 może być pozyskiwany dla naszego organizmu z pożywienia, dzięki czemu możliwe jest częściowe wyrównanie niedoborów tego związku.
PRODUKT SPOŻYWCZY 100G | KOENZYM Q10 W mg |
KIEŁKI PSZENICY | 0,4 |
ROŚLINY STRĄCZKOWE | 0,2 |
ORZECHY ZIEMNE | 0,4 |
BROKUŁY | 0,8 |
SZPINAK | 0,1 |
TRAN | 0,4 |
SARDYNKA | 0,6 |
MAKRELA | 0,4 |
MIĘSO CZERWONE | 0,2 do 0,4 |
KURCZAK | 0,3 |
OLEJ SOJOWY | 0,2 |
OLEJ ROŚLINNY | 1,9 |
MASŁO | ilości śladowe |
JAJA | ilości śladowe |
SERY | ilości śladowe |
MLEKO | ilości śladowe |
Głównym źródłem koenzymu Q10 jest mięso, najbogatsze w ten związek jest mięso surowe, a zwłaszcza serce, nerki, wątroba i śledziona, czyli organy o największym zapotrzebowaniu energetycznym. Szczególnie dużo ubichinonu znajduje się w rybach. Niektóre ich gatunki, np. sardynki, makrela czy łosoś są szczególnie bogate w ten koenzym. W owocach i warzywach koenzymu Q10 jest niewiele.
Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi dziennie jedynie ok 3-5 mg koenzymu Q10. Dzieje się tak, ponieważ zawartość substancji odżywczych w produktach ulega wyraźnej redukcji na skutek smażenia, gotowania i metod przetwarzania czyli:
- konserwowania
- zbyt długiego magazynowania
- przemysłowych metod przetwórczych
- niewłaściwych metod przyrządzania w domu.
U człowieka zdrowego zaleca się przyjmowanie 100mg dziennie (3x 30mg)koenzymu Q10 przez okres dwóch tygodni. Gdy magazyny zostaną wypełnione, wystarczają dawki rzędu 10-30mg dziennie przez okres minimum trzech miesięcy. W sytuacji, kiedy czujemy się sprawni i rzadko chorujemy wystarczą nam mniejsze dawki koenzymu, natomiast jeśli jesteśmy narażeni na większe obciążenia, sytuacje stresogenne lub częściej chorujemy, dawki powinno się zwiększać. Koenzym Q10 należy zażywać jako uzupełnienie naszej diety przez całe życie, nie dopuszczając tym samym do jego niedoborów.
Lek wydala się z organizmu zarówno drogą przewodu pokarmowego, jak i z moczem, przede wszystkim w formie nie zmetabolizowanej.
Bibliografia:
Carper J., Zdrowe serce, Vesper 2010
Czeczot H., Antyoksydacyjne dziaania koenzymu Q. , Farmacja Polska , 2002r
Danysz A., Kwieciński A., Właściwości farmakologiczne i leczenie Koenzymem Q10. Postępy nauk farmaceutycznych., Warszawa 1996.
Drzewoski J. , Farmakologia kliniczna Koenzymu Q10
Pytkowska K., Kosmetyka., Warszawa 2002
Podobne wpisy
« Wpływ i działanie koenzymu Q10 (cz. 2) Jednodniowy sok warzywny »