Dieta w chorobie, choroby dietozależne

Dieta specjalistyczna (w chorobie lub chorobie dietozależnej) jest to jadłospis opracowany na siedem dni, skierowany głownie do osób ze schorzeniami, w których zalecenia żywieniowe są szczególnie wymagane.

Diety specjalistyczne obejmują:

  • Choroby układu pokarmowego
  • Żywienie po zabiegach chirurgicznych
  • Leczenie żywieniowe – kliniczne
  • Leczenie dietetyczne w chorobach układu moczowego (kamica, zapalenia nerek, niewydolność nerek)
  • Żywienie w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, wychudzenie, dna moczanowa, hiperlipidemia czyli podwyższony poziom cholesterolu i/lub trójglicerydów)
  • Żywienie w chorobach układu krążenia
  • Żywienie w chorobach nowotworowych
  • Żywienie w alergii pokarmowej
  • Dieta przy zespole złego wchłaniania – celiakia
  • Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych
  • Zatrucia pokarmowe, biegunki, zaparacia
  • Zespół jelita drażliwego

Jadłospis opracowuje się na podstawie przeprowadzonych wcześniej badań (wykonanych w ostatnich trzech  miesiącach) i/lub wg zaleceń lekarza prowadzącego.

Diety w schorzeniach wymagających ścisłych modyfikacji żywieniowych takich jak choroby nerek, schorzenia układu pokarmowego lub żywienie po zabiegach chirurgicznych, przygotowywane są wyłącznie na podstawie konkretnych zaleceń lekarskich co do preferowanego rodzaju i składu diety.

Jadłospis jest zbilansowany i zawsze dopasowany do indywidualnych potrzeb i preferencji pacjenta.

Zadaj pytanie

Pin It

Comments are closed.

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top