Supefood

Superfood

8 maja, 2013 | Artykuły | | Dodaj komentarz

Od jakiegoś czasu bardzo głośno zrobiło się na temat tzw. superfood czyli mówiąc krótko ,,superżywności”. Co to właściwie jest, dla kogo jest przeznaczone i co kryje się pod tym tajemniczym terminem?

Superfood to nic innego, jak bardzo zdrowa żywność, a konkretniej lista produktów zawierających całą masę witamin, minerałów, antyoksydantów i dodatkowych składników, będących bombą zdrowia dla naszego organizmu. Żywność ta nie powinna być przetworzona, charakteryzuje się niską wartością energetyczną, czyli nie powinna tuczyć. Ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, witalność i kondycję umysłową. Spożywanie tych produktów zapobiega występowaniu chorób cywilizacyjnych oraz leczy już występujące schorzenia, takie jak: cukrzyca, choroby serca, osteoporoza, miażdżyca, problemy ze wzrokiem czy nowotwory.
Dieta opierająca się na tych produktach może stać się kluczem do długowieczności. Dzięki nim możliwe jest zachowanie równowagi pomiędzy naszym ciałem i umysłem.
Ważne jest, aby pamiętać o tym, iż nie ma jednego cudownego produktu, który dostarczałby naszemu organizmowi wszystkiego, co niezbędne. Z tego powodu tak ważne jest skomponowanie własnej diety w taki sposób, aby tych różnorodnych ,,superproduktów” było w niej jak najwięcej, były w miarę łatwo dostępne i dostosowane do codziennych potrzeb żywieniowych. Dużo – nie zawsze znaczy dobrze, ważne jest, aby również w tym przypadku zachować umiar. Spróbujecie?

Poniżej lista tych produktów podzielona na grupy.

Warzywa
Szparagi, awokado, buraki, papryka, brokuły, brukselka, kapusta, marchew, kalafior, grzyby, ogórki, pieczarka brązowa Crimini, bakłażan, czosnek, fasola szparagowa, kapusta, gorczyca, cebula, groszek, ziemniaki, sałata rzymska, grzyby shiitake, szpinak, słodkie ziemniaki, pomidory, rzepa, dynia, bulwy Maca (najczęściej występują w formie proszku).

Pokarmy bogate w wapń
Mleko migdałowe, ser o niskiej zawartości tłuszczu, twaróg, chude, mleko odtłuszczone lub 1%, sok pomarańczowy z dodatkiem wapnia, mleko ryżowe, mleko sojowe, jogurt z aktywnymi kulturami bakterii i o niskiej zawartości tłuszczu.

Owoce
Jabłka, morele, banany, oliwki czarne, jeżyny, wszystkie jagody, kantalupa, wiśnie, żurawina, figi, grejpfrut, winogrona, melon miodowy, kiwi, cytryny, limonki, nektarynki, pomarańcze, papaja, brzoskwinie, gruszki, ananas, śliwki, rodzynki, maliny, truskawki, arbuz.

Ziarna
Amarantus, ryż Arborio, ryż brązowy, ryż jaśminowy, dzięki ryż, jęczmień, gryka, proso, owies, Quinoa, żyto, orkisz.

Białka
Chuda wołowina, dziczyzna bez skóry, mięso z kurczaka bez skóry, migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, orzechy kokosa, pestki dyni, białka jaja, , nasiona lnu, nasiona konopi, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, czarna fasola, fasola Pinto, fasola Garbanzo, hummus, fasola Lima, soczewica, ciecierzyca, zupa miso, masło orzechowe naturalne, pasta sezamowa Tahini, soja, owoce morza, ryby morskie (tuńczyk, łosoś bez skóry).

Inne
Olej rzepakowy, ciemna czekolada, a raczej orzechy kakaowca, zielona herbata, oliwa z oliwek, żeń-szeń, mleczko pszczele, trawa jęczmienna (dostępna w postaci proszku), trawa pszeniczna (kiełkująca trawa pszenicy), spirulina i inne algi.

Superfood
144 głosów 4.47

Pin It

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top