Co z tym jajem?

Co z tym jajem, czyli fakty i mity

| Ciekawostki | | 1 komentarz

Od zawsze mówi się o współzależności pomiędzy spożywaniem jajek, a chorobami układu krążenia, kładąc główny nacisk na zwiększający się poziom cholesterolu pojawiający się po nadmiernym spożywaniu jaj.

Według najnowszych badań ilość cholesterolu zawartego w dwóch jajkach wynosi 360 mg , dzienna podaż cholesterolu nie powinna przekraczać 300 mg na dobę co w praktyce oznacza, iż jaja absolutnie nie szkodzą osobom zdrowym. Jedno jajko dziennie jest jak najbardziej wskazane. Ich ilość w diecie powinny ograniczyć jedynie osoby z już podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz diabetycy.

Jajka są świetnym źródłem fosforu i żelaza. Występują w nim także: magnez, wapń, potas, cynk, miedź i siarka.

Najlepsze jaja to te z wolnego wybiegu, a jakość jaja i zawartość w nim witamin (głównie z grupy B i tych rozpuszczalnych w tłuszczach) zależy w głównej mierze od tego, czym kura była karmiona. Praktycznie wszystkie składniki zawarte w jajkach są dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego nie bójmy się jaj i jedzmy je z przyjemnością.

Podobne wpisy

One Response to Co z tym jajem, czyli fakty i mity

  1. stans pisze:

    Strona jest dobra. Wszystko jest poukladane i latwo znalesc jest to czego się szuka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top