Naukowo o jedzeniu

Choroba wrzodowa żołądka – przyczyny, objawy, dieta

Wrzody żołądka Słowem wstępu | Opis choroby | Przyczyny wrzodów żołądka | Leczenie | Dieta wrzody żołądka Żołądek jest narządem…

Melon kantalupa (muskmelon)

Jest już środek lata, więc kilka słów o melonach, które właśnie teraz powinny zagościć na naszych stołach. Melony, podobnie jak…

Rak jelita grubego – leczenie, objawy i dieta

Niestety w dzisiejszych czasach rak jelita grubego to prawdziwa plaga. Jeszcze do niedawna mówiło się, że ten rodzaj nowotworów dotyczy…

Dna moczanowa, dieta i odżywianie przy dnie moczanowej

W tym artykule znajdziesz informacje jak się odżywiać przy dnie moczanowej co jeść i czego unikać. Dna moczanowa czyli inaczej…

Bioperyna wyciąg z czarnego pieprzu – działanie (cz.2)

Układ pokarmowy Wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Chodzi tu głównie o sok żołądkowy, trzustkowy i  jelitowy. Dzięki temu znacznie poprawia strawność…

Bioperyna – wyciąg z czarnego pieprzu (cz.1)

a wszystko za sprawą piperyny, alkaloidu występującego właśnie w tej przyprawie. Im większa zawartość piperyny, tym bardziej „pieprzny pieprz”, ostry…

Naturalne źródła koenzymu Q10 (cz.3)

Przyczyny niedoborów koenzymu Q10 Wykrycie niedoboru CoQ10 jest możliwe poprzez określenie jego stężenia we krwi, w moczu lub poprzez bezpośredni…

Wpływ i działanie koenzymu Q10 (cz. 2)

Wydolność fizyczna a koenzym Q10 Serce a koenzym Q10 Ustępowanie objawów po suplementacji koenzymem Q10 u osób poddanych badaniu wyrażone…

Koenzym Q – budowa (cz.1)

Dwukrotny laureat Nagrody Nobla, Linus Pauling chwalił koenzym Q10 jako „jedno z najważniejszych odkryć nauki o żywieniu w ostatnich dziesięcioleciach”,…

Strona używa ciasteczek