-
| Naukowo o jedzeniu | Monika Pogoda Marcinkiewicz | 0
Wrzody żołądka Słowem wstępu | Opis choroby | Przyczyny wrzodów żołądka | Leczenie | Dieta wrzody żołądka Żołądek jest narządem gdzie ma miejsce trawienie zawartych w...
-
| Artykuły, Ciekawostki, Naukowo o jedzeniu | Monika Pogoda Marcinkiewicz | 0
Jest już środek lata, więc kilka słów o melonach, które właśnie teraz powinny zagościć na naszych stołach. Melony, podobnie jak owoce mango i arbuzy są owocami sezonu letniego....
-
| Czytelnia, Naukowo o jedzeniu | Monika Pogoda Marcinkiewicz | 1
Niestety w dzisiejszych czasach rak jelita grubego to prawdziwa plaga. Jeszcze do niedawna mówiło się, że ten rodzaj nowotworów dotyczy głównie osób w starszym wieku. W chwili...
-
| Naukowo o jedzeniu | Monika Pogoda Marcinkiewicz | 60
W tym artykule znajdziesz informacje jak się odżywiać przy dnie moczanowej co jeść i czego unikać. Dna moczanowa czyli inaczej – podagra lub skaza moczanowa (diathesis urica), jest...
-
| Naukowo o jedzeniu | Monika Pogoda Marcinkiewicz | 0
Układ pokarmowy Wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Chodzi tu głównie o sok żołądkowy, trzustkowy i jelitowy. Dzięki temu znacznie poprawia strawność pokarmu, tym samym...
-
| Naukowo o jedzeniu | Monika Pogoda Marcinkiewicz | 0
a wszystko za sprawą piperyny, alkaloidu występującego właśnie w tej przyprawie. Im większa zawartość piperyny, tym bardziej „pieprzny pieprz”, ostry smak i intensywny aromat, a...
-
| Naukowo o jedzeniu | Monika Pogoda Marcinkiewicz | 0
Przyczyny niedoborów koenzymu Q10 Wykrycie niedoboru CoQ10 jest możliwe poprzez określenie jego stężenia we krwi, w moczu lub poprzez bezpośredni pomiar jego zawartości w określonym...
-
| Naukowo o jedzeniu | Monika Pogoda Marcinkiewicz | 0
Wydolność fizyczna a koenzym Q10 Serce a koenzym Q10 Ustępowanie objawów po suplementacji koenzymem Q10 u osób poddanych badaniu wyrażone w procentach: Podawanie koenzymu Q10...
-
| Naukowo o jedzeniu | Monika Pogoda Marcinkiewicz | 0
Dwukrotny laureat Nagrody Nobla, Linus Pauling chwalił koenzym Q10 jako „jedno z najważniejszych odkryć nauki o żywieniu w ostatnich dziesięcioleciach”, uważając go za gwarancję...