Dieta specjalistyczna (w chorobie lub chorobie dietozależnej) jest to jadłospis opracowany na siedem dni, skierowany głownie do osób ze schorzeniami, w których zalecenia żywieniowe są szczególnie wymagane.
Diety specjalistyczne obejmują:
- Choroby układu pokarmowego
- Żywienie po zabiegach chirurgicznych
- Leczenie żywieniowe – kliniczne
- Leczenie dietetyczne w chorobach układu moczowego (kamica, zapalenia nerek, niewydolność nerek)
- Żywienie w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, wychudzenie, dna moczanowa, hiperlipidemia czyli podwyższony poziom cholesterolu i/lub trójglicerydów)
- Żywienie w chorobach układu krążenia
- Żywienie w chorobach nowotworowych
- Żywienie w alergii pokarmowej
- Dieta przy zespole złego wchłaniania – celiakia
- Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych
- Zatrucia pokarmowe, biegunki, zaparacia
- Zespół jelita drażliwego
Jadłospis opracowuje się na podstawie przeprowadzonych wcześniej badań (wykonanych w ostatnich trzech miesiącach) i/lub wg zaleceń lekarza prowadzącego.
Diety w schorzeniach wymagających ścisłych modyfikacji żywieniowych takich jak choroby nerek, schorzenia układu pokarmowego lub żywienie po zabiegach chirurgicznych, przygotowywane są wyłącznie na podstawie konkretnych zaleceń lekarskich co do preferowanego rodzaju i składu diety.
Jadłospis jest zbilansowany i zawsze dopasowany do indywidualnych potrzeb i preferencji pacjenta.