czy ziemniaki tucza dieta

Ziemniaki – rola w codziennej diecie.

| Artykuły | | 2 komentarze

Muszę przyznać ze podczas swojej pracy zawodowej wielokrotnie spotykałam się ze stwierdzeniem, że ziemniak na talerzu to ,,zło wcielone”. Na pytanie dlaczego tak Pan/Pani uważa zazwyczaj pada odpowiedź: tak słyszałem/am.

Pytanie brzmi – dlaczego ziemniaki w diecie okryte są tak bardzo złą sławą?

Pierwsze na co natrafiłam zapoznając się z tematem to powszechnie krążąca opinia, iż są one tuczące. Nic bardziej mylnego – ziemniaki nie tuczą, tuczy natomiast to co się do nich powszechnie dodaje. Aby móc je jeść bez poczucia winy, musimy pamiętać, że należy przygotować je bez smażenia, polewania masłem czy mieszania ze śmietaną lub z sosami.

Sam średniej wielkości ziemniak, ważący około 100 g ma jedynie 80 kcal – czyli naprawdę niewiele, podczas gdy wartość kaloryczna np. kaszy zaczyna się od 140 kcal/100g, w zależności od rodzaju, a ryżu od 300 kcal/100g.

Czym dodatkowo oprócz niskiej kaloryczności może pochwalić się „zniesławiony” ziemniak?

Przede wszystkim zawierają substancje chemiczne mogące mieć znaczenie w hamowaniu chorób nowotworowych i nie tylko. Tym w co zostały ,,wyposażone” ziemniaki przez matkę naturę a co stanowi broń w walce z nowotworami to m.in.

  • kwas chlorogenowy– polifenol przeciwdziałający mutacjom komórkowym prowadzącym do pojawienia się zmian nowotworowych. Kwas ten dodatkowo obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Zwiększa czułość komórek na insulinę oraz działa antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco).
  • obecne w bulwach lektyny (glikoproteiny wiążące węglowodany). Badania naukowe wykazały, iż przywierając do receptorów umieszczonych w błonach komórek nowotworowych prowadzą do tzw. apoptozy czyli ich śmierci, hamując jednocześnie rozwój nowotworów.

Kolejną niewątpliwą zaletą ziemniaczka jest jego zbawienny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Ziemniaki są produktami o bardzo dużej zawartości potasu, a małej ilości sodu – przeciętnej wielkości ziemniak w łupince pokrywa aż 21% zapotrzebowania na potas czyli ma mniej więcej dwa razy więcej potasu niż osławiony banan. To właśnie ilość potasu powoduje, iż ziemniak odgrywa bardzo znaczącą rolę w zapobieganiu nadciśnieniu tętniczemu i prewencji udarowej.

Bulwy ziemniaka są jednym z najlepszych źródeł skrobi. Ze względu na jej obecność w bylinie, po ich zjedzeniu przez długi okres czasu nasz organizm będzie czuł przypływ sił witalnych. Praktycznie nie zawierają tłuszczów.

Kartofle są lekkostrawne, a tym samym łagodna dla żołądka. Posiadają duże ilości cennego błonnika dzięki czemu regulują pracę jelit.

Następną ciekawostką jest obecność w nich bardzo dużych ilości witaminy C. Średniej wartości ziemniak praktycznie w połowę pokrywa zapotrzebowanie naszego organizmu w witaminę C.

Odmiany o czerwonej lub fioletowej barwie zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, są to głównie karotenoidy i antocjany. Dzięki nim chronią nasz organizm przed procesami starzenia i chorobami cywilizacyjnymi.

Zawartość w nich związku o nazwie glutation (będącego naturalnym strażnikiem ludzkiego zdrowia, który utrzymuje nasz organizm w stanie równowagi funkcjonalnej) powoduje, że odgrywają znaczącą rolę w zapobieganiu takim chorobom jak zaćma i astma, a także jak dowiodły badania naukowe – mogą mieć znaczący wpływ na hamowanie namnażania się wirusa HIV.

Ziemniaki charakteryzują się również niewielką aktywnością estrogenową.

Komu ziemniaczki nie są pisane?

Pomimo całego spektrum wartości odżywczych jakim może pochwalić się ta roślina, nie dla wszystkich są jednak zalecane.
Z powodu wysokiego indeksu glikemicznego, powinni wystrzegać się ich osoby mające problem z utrzymaniem glukozy na odpowiednim poziomie. Nie oznacza to, że osoby z cukrzycą nie mogą jeść ziemniaków w ogóle, jednak nie powinny przesadzać z ich ilością. Ciekawostką, o której mało osób wie, jest fakt, iż łupiny ziemniaczane włączone do diety szczurów powodowały znaczne obniżenie poziomu glukozy w ich osoczu, jak również w sposób znaczący zredukowały problem z oddawaniem moczu, który często występuję wraz z cukrzycą.

Trzeba również pamiętać, że ziemniaki należą do rodziny psiankowatych i tak jak pozostała część rodziny, jedzone w bardzo dużych ilościach, mogą u osób ze schorzeniami układu kostno-stawowego zaostrzać objawy choroby.

Tak więc, od dziś nie bójmy się ziemniaka w naszym codziennym menu – zwłaszcza, że w naszym kraju mamy ich pod dostatkiem (zarejestrowanych jest około 130 odmian), a Polska plasuje się w pierwszej dziesiątce potentatów ziemniaczanych na świecie.

Uwaga: Nigdy nie kupujmy ziemniaków z zielonkawym zabarwieniem na łupinie czyli w powszechnej opinii tych nie do końca dojrzałych. Pojawienie się zielonego zabarwienia to nic innego jak wpływ solaniny, która spożyta w sporej ilości prowadzi do zatrucia.

Podobne wpisy

2 Responses to Ziemniaki – rola w codziennej diecie.

  1. Kulson pisze:

    Zawierają dużo witaminy c ale raczej tylko surowe a po obróbce termicznej tracą ją jakże zbawienną dla zdrowia witaminę.

  2. Kasia pisze:

    Oczywiście, że ziemniaki nie tuczą! Jest to bardzo często powielany mit. Są zdrowe, pożywne, dostarczają wielu witamin 🙂 Ziemniaki górą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top