Dziś kilka słów à propos dodatków do żywności i tego co ciekawego możemy znaleźć w produktach spożywczych kupowanych przez nas na co dzień. Niestety przyszło nam żyć w czasach gdzie trzeba się nieźle natrudzić aby upolować w sklepach żywność, która nie jest naszpikowana dodatkami konserwującymi, przeciwutleniaczami, zagęszczaczami i stabilizatorami do żywności.
To co się obecnie dzieje w przemyśle spożywczym i tak naprawdę co my konsumenci jemy – przechodzi ludzkie pojęcie. Teraz idąc do sklepu nie tylko powinniśmy szukać okazji cenowych czy potrzebnych nam na co dzień produktów spożywczych, musimy przede wszystkim zacząć czytać etykiety. Nie dajmy się zniechęcić napisom umieszczonym małym drukiem. To właśnie te wypisane maczkiem powinny budzić w nas niepokój i zwiększać nasza czujność. Od jednorazowego zjedzenia takiego produktu nafaszerowanego przeróżnymi ,,ulepszaczami” nic się nam nie stanie ale gdy będziemy się nim raczyć codziennie przez 365 dni w roku np. naszym ulubionym jogurtem czy napojem to sprawa zaczyna wyglądać już zupełnie inaczej.
Ciekawostką jest fakt, iż najwięcej dodatków m.in. takich jak:
- skrobia,
- żelatyna,
- pektyna,
- guma guar
- konserwanty
Mają: przetwory mleczne, napoje gazowane i w proszku, margaryna, cista i ciastka.
Niestety warzywa i owoce, mięso, ryby a nawet kawa też nie są wolne od chemii.
Jest praktycznie rzeczą nie możliwą uniknięcie w 100% tego typu produktów. Praktycznie jesteśmy na nie skazani. Produkty z etykietami Bio i Eco czyli tzw. certyfikowane są bardzo drogie i nie wszędzie dostępne a jeść coś trzeba. Co wówczas robić? Jak utrzymać swój organizm w zdrowiu?
Tu z pomocą przychodzą nam tzw. kuracje oczyszczające. Jest ich całe mnóstwo. Dobieramy je do konkretnych potrzeb organizmu. W zależności od problemu możemy odtruwać cały organizm, oczyszczać wątrobę, nerki, krew czy chociażby układ limfatyczny. Ważne aby robić to pod okiem specjalisty i podchodzić do wszystkiego z rozwagą. Mogą naprawdę zdziałać cuda. Ważne jednak aby działać przede wszystkim prewencyjnie a nie leczyć.
Poniżej tabela opracowana przez dr. Jadwigę Górnicką, informująca nas o rodzajach najczęściej używanych dodatków do żywności oraz o ich potencjalnym wpływie na nasz organizm. Niestety nie jest to przyjemna lektura.
Związki oznaczone literą E, zostały dopuszczone przez Unię Europejską. Klasyfikacja wygląda tak:
E 100 – E 199 Barwniki i pigmenty
E 200 – E 269 Konserwanty
E 277 – E 399 Stabilizatory i przeciwutleniacze
E 400 – E 499 Zagęstniki
Powyżej E 500 trudne do zakwalifikowania
Wszystkie wymienione poniżej środki chemiczne są szkodliwe, kolorem czerwonym oznaczone są te które mogą prowadzić do nowotworów.
rakotwórcze |
NUMER | NAZWA | DZIAŁANIE | WYSTĘPOWANIE |
BARWNIKI | |||
E 102 | tartrazyna | może wywołać skurcz oskrzeli u osób chorych na astmę i uczulonych na aspirynę | oranżada, desery w proszku, sztuczny miód |
E 110 | żółcień pomarańczowa | może wywołać reakcje alergiczne, np. pokrzywkę, duszności | marmolady, żele, guma do żucia, powłoki tabletek |
E 120 | koszenila, kwas karminowy-ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych zmielonych czerwców kaktusowych | może wywołać wstrząs anafilaktyczny, pokrzywkę, katar sienny | napoje alkoholowe, sosy, owocowe nadzienia do ciast, lody, jogurty owocowe i polewy |
E 124 | czerwień koszenilowa | wywołuje alergie, szkodzi osobom uczulonym na aspirynę, rakotwórcza | ryby wędzone, budynie, cukierki owocowe |
E 129 | czerwień Allura AC | wywołuje alergie, szkodzi osobom uczulonym na aspirynę i chorym na astmę | napoje, ciasta biszkoptowe, galaretka w proszku, płatki zbożowe, kasze |
E 133 | błękit brylantowy | szkodliwy dla osób z zespołem jelita drażliwego i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego | warzywa konserwowe |
E 151 | czerń brylantowa | rakotwórcza, szkodliwa dla nerek | ciasta w proszku, jogurty, ajerkoniak, sosy, kawior |
E 154 | brąz | spożywany w zbyt dużych ilościach odkłada się w nerkach i naczyniach limfatycznych | śledzie wędzone, konserwy rybne |
KONSERWANTY | |||
E 210 | kwas benzoesowy | rakotwórczy, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, wywołuje reakcje alergiczne | napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy warzywne i owocowe, margaryna, piwo |
E 211 | benzoesan sodu | rakotwórczy | napoje gazowane, majonezy, ketchupy, sery, marynaty |
E 212 | benzoesan potasu | rakotwórczy | napoje bezalkoholowe aromatyzowane, musztarda, przetwory z krewetek, margaryna |
E 220- E228 | dwutlenek siarki i inne siarczyny | niszczą witaminę B12, u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy | soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce, konserwy, skórka kandyzowana |
E230 | bifenyl | rakotwórczy | dodawany do owoców cytrusowych, chroni skórki przed owadami |
E249 | azotyny potasu | rakotwórcze, szkodzą przy nadciśnieniu | dodatek do wędlin i mięs |
E250 | azotyn sodu | rakotwórczy | dodatek do wędlin i mięs |
E251 | azotan sodu | rakotwórczy, szkodzi przy nadciśnieniu | dodatek do wędlin, mięs, serów, marynowanych śledzi |
E 252 | azotan potasu | rakotwórczy | dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych |
E 260 | kwas octowy | źle tolerowany przez osoby o delikatnym żołądku | owoce i warzywa marynowane |
INNE | |||
E 621 | glutaminian sodu | wywołuje bóle jelitowo-żołądkowe | popularna substancja dodawna do dań gotowych, zup instant czy sosów |
E 951 | aspartam – słodzik | rakotwórczy | produkty light, kakao rozpuszczalne, kawa rozpuszczalna, słodziki, guma do żucia, drinki, leki |
E 954 | sacharyna – słodzik | działa drażniąco na przewód pokarmowy | produkty light, kakao rozpuszczalne, kawa rozpuszczalna, słodziki, guma do żucia, drinki, leki |
BIBLIOGRAFIA:
J. Górnicka: Kuracje oczyszczające, Warszawa, 2013 s.12
Podobne wpisy
2 Responses to Chemia w żywności
Dodaj komentarz
« Przyczyny ciągłego odczuwania senności i zmęczenia. Ziemniaki – rola w codziennej diecie. »
dlaczego RAKOTWÓRCZY azotyn sodu E-250 jest pominięty ?
Dziękuję Panu za zwrócenie uwagi i czujność, tabelka zaktualizowana.