Wartości odżywcze łososia, witaminy i kwasy omega

Wartości odżywcze łososia, witaminy i kwasy omega

| Artykuły | | 5 komentarzy

O łososiu słów kilka

Od dawien dawna wiemy, że tłuste nie jest zdrowe. Sprawa z łososiem ma się jednak inaczej.  Pomimo tego, że ryba jest zaliczana do najtłustszych – osoby dbające o linię i o zdrowie, nie mają czego się obawiać.  Łosoś jest rybą wyjątkową, a jego wartości odżywcze praktycznie bezcenne.  Z czego więc słynie łosoś:

Cynk i selen – oba te pierwiastki silnie wzmacniają nasz organizm zwiększając jego odporność.
Selen odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom, a także zwiększa płodność u mężczyzn (wpływa na produkcję plemników). Ciekawostką jest również fakt, iż właśnie dzięki m.in. selenowi tarczyca pracuje w sposób prawidłowy.
Cynk natomiast oprócz zbawiennego wpływu na naszą skórę, włosy i paznokcie, odgrywa zasadniczą rolę w ochronie organizmu przed wirusami i bakteriami.

Potas – niedobory potasu prowadzą do nadciśnienia, arytmii i zaburzeń pracy serca. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych nerwów i mięśni. Potas bierze również udział w usuwaniu z organizmu produktów przemiany materii.

Jod – jest pierwiastkiem koniecznym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, chroni przed skutkami działania materiałów radioaktywnych oraz wspomaga spalanie nadmiaru tłuszczu.

Łosoś bogaty jest również w witaminy takie jak A, D. E i B, gdzie:
Witamina A – odpowiada za dobry wzrok, stan naszej skóry oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego;
Witamina D – niedobory tej witaminy prowadzą do kruchości i zniekształceń naszego kośćca oraz osłabienia siły mięśni;
Witamina E –inaczej nazwana witaminą młodości, zaliczana jest do grupy przeciwutleniaczy. Najbardziej istotną funkcją jaką spełnia w organizmie jest ochrona przed działaniem wolnych rodników, tym samym opóźniając proces starzenia się naszego organizmu. Właściwość tą zawdzięcza swojej zdolności do przekształcania wolnych rodników w substancje obojętne, które następnie wydalane są z organizmu z moczem. Witamina E odpowiedzialna jest również za sprawne funkcjonowanie mięśni, a jej niedobory zwiększają ryzyko pojawienia się chorób serca oraz całego układu krążenia;

Witamina B – jest to zasadniczo kompleks witamin należącej do tzw. grupy B, w łososiu znaleźć możemy:

  • Witamina B1 (tiamina) – zwiększa odporność na stres, intensyfikuje metabolizm cukrów. Zwana jest inaczej witaminą układu nerwowego;
  • Witamina B2 (ryboflawina) – odpowiedzialna jest za przemianę materii, niezbędna w metabolizmie białek. Wpływa na funkcje rozrodcze organizmu i jest niezbędna do syntezowania witaminy B6 I PP
  • Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal) – Witamina B6 reprezentuje szereg substancji, które pełnią w organizmie człowieka szczególną rolę. Głównie chodzi o wytwarzanie w naszym ciele hormonów. Zalecana jest głównie kobietom, które maja nieregularne cykle miesiączkowe. Najważniejszą rolą tej witaminy jest rozkładanie białek do postaci aminokwasów, które mogą zostać przyswojone. Witamina B6 ma również działanie przeciwbólowe.
  • Witamina B12 (cyjanokobalamina) –uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi – jej niedobory prowadzą do niedokrwistości, czyli anemii. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zapewniając dobry nastrój, równowagę psychiczną i możliwość koncentracji. Pobudza apetyt. Z jej niedoborami borykają się głównie wegetarianie, anorektycy, alkoholicy oraz osoby starsze nie odżywiające się w sposób prawidłowy.

Omega-3 i Omega-6

To w łososiu najcenniejsze to fakt, że jest on jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone w pożywieniu.

Dlaczego kwasy Omega – 3: są tak istotne dla naszego organizmu?

  • stanowią ,,paliwo: dla naszego mózgu, zapobiegają zaburzeniom pamięci
  • poprawiają nastrój
  • redukują zmęczenie i zapobiegają depresjom
  • nie dość, że zapobiegają to również zwalczają nowotwory już istniejące np. raka sutka, zapobiegają rakowi skóry
  • wpływają na jakość naszego widzenia (zapobiega powstawaniu zwyrodnienia tzw. plamki żółtej)
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na chorobę Alzheimera
  • mają działanie przeciwzakrzepowe, regulują rytm serca oraz zapobiegają nagłej śmierci sercowej
  • obniża poziom triglicerydów we krwi
  • mają korzystne działanie w zespole nadpobudliwości psychoruchowej czyli ADHD i dysleksją

kwasy Omega – 6: zapobiegają zakażeniom i przyspieszają gojenie się ran. W 100 g mieści się aż 4,79 g, czyli niemal całe dzienne zapotrzebowanie, które wynosi 5 g. Najważniejsza jest jednak prawidłowa proporcja pomiędzy ilością tych dwóch NNKT.

Niestety, istnieje również druga strona medalu. Wszystkie wymienione powyżej prozdrowotne właściwości dotyczą łososia dzikiego, o którego jest bardzo trudno. Na rynku mamy dostępne najczęściej dwa rodzaje łososia. Pierwszy to łosoś norweski, który najczęściej jest rybą hodowaną na farmach, drugi – łosoś bałtycki (zagrożony wyginięciem), którego mięso jest bardziej żółte. Pomarańczowe zabarwienie mięsa łososia jest najczęściej wynikiem karmienia ryby mączką bogatą w barwnik – astaksantynę. Dodatkowo łososie, dostępne w sklepach, bardzo często bogate są również w mniej interesujące związki, takie jak chociażby metale ciężkie – głównie rtęć.

Naprawdę trudno jest kupić świeżego łososia dzikiego, dlatego warto sięgać po produkty głęboko mrożone na których istnieje etykieta, a co za tym idzie, informacja o źródle z jakiego pochodzi ryba.
Lepiej rozmrozić ją samemu, niż dać się naciągać na ,,świeże ryby” dostępne niejednokrotnie w supermarketach, które były rozmrażane i zamrażane wielokrotnie, a których kolor pochodzący od barwinka jest bardziej pomarańczowy od samej pomarańczy.

Podobne wpisy

5 Responses to Wartości odżywcze łososia, witaminy i kwasy omega

  1. meegy. pisze:

    może trudno opierać cała dietę na łososiu, ale on jest mega dodatkiem i przysmakiem, jakoś nigdy nie słyszałam żeby dietetycy radzili unikanie go w menu. warto jednak szukać łososi od sprawdzonych dostawców i przetwórców.

  2. Shay pisze:

    Czy łosoś norweski jest niezdrowy? Po jego cenie i informacji, ktore przeczytałem na puszce, stwierdzam że można go bezpiecznie spozywac i ma tylko i wylącznie zalety 🙂

    • Anetka pisze:

      Zgadzam się z przedmówcą. Uważam że niejedzenie łososia może być z niekorzyścią dla naszego zdrowia. Dlatego jedzmy łososia norweskiego z certyfikowanych, sprawfzonych hodolwli. To samo zdrowie

  3. Witam. Bardzo pomocny i ciekawy artykuł – w szczególności dla osób na diecie i chcących się zdrowo odżywiać. Z przyjemnością publikujemy na naszej stronie.

  4. Adam pisze:

    W poszukiwaniu informacji na temat wartości odżywczych łososia natrafiłem na stronę Pani Moniki Pogoda – Marcinkiewicz. Strona jest nasycona bardzo merytorycznymi informacjami z zakresu dietetyki…., spowodowało to,, że zaczołem przedzierać się przez kolejne zakładki jak kret skanując zawarte informacje. Model , prezentacji zagadnienia dietetyki moim zdaniem sytułuje się na bardzo wysokim i profesjonalnym poziomie. Utwierdza mnie w tym przekonaniu fakt że Pani Monika realizuje zindywidualizowaną piramidę żywieniową!
    ps. cenną informacją byłoby podanie dziennego , tygodniowego zapotrzebowania organizmu na produkt łososia….Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top