Królowa dynia właściwości

Jej wysokość dynia, czyli kilka słów o właściwościach prozdrowotnych dyni.

| Artykuły | | 2 komentarze

Co prawda Halloween już za nami, ale sezon na dynię w pełni. To jakże popularne warzywo za oceanem, u nas dopiero zaczyna być doceniane. Jej pochodzenie nie jest do końca znane. Wiadomo jednak, że Indianie od wieków wykorzystują dynię w kuchni ze względu na jej bogactwo wewnętrzne.

Oto kilka zebranych informacji na jej temat. Pierwszą ciekawostką jest fakt, że rodzina dyniowatych na świecie obejmuje około 120 rodzajów i około 800 gatunków. Różnią się one praktycznie wszystkim: kolorem, kształtem i wielkością. Z pośród tej mnogości odmian u nas najbardziej popularne są trzy z nich. Są nimi dynia:

  • olbrzymia
  • piżmowa – niektóre jej gatunki hodowane są jako popularna roślina ozdobna ( jej gabaryty nie są imponujące aczkolwiek kształty mogą być bardzo ciekawe)
  • zwyczajna.


Warzywo, choć samo okrąglutkie i brzuchate jest bardzo nisko kaloryczne. W 100 g produktu jest jedynie 28 kcal. W jej obszernym wnętrzu zawarta jest cała masa witamin takich jak: witamina C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy (polecana jest dla kobiet ciężarnych) oraz bardzo duża dawka beta-karotenu (zwłaszcza w odmianie pomarańczowej).

To właśnie ten dobroczynny związek jakim jest beta – karoten ma silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to w praktyce przeciwdziałanie pojawieniu się nowotworów i chorób układu krążenia.

Im dynia bardziej pomarańczowa tym większy udział witaminy B1 i beta-karotenu.

To jednak nie wszystko co ma do zaoferowania ten Halloweenowy lampion. Nie da się nie wspomnieć o dużej zawartości błonnika, w który została hojnie wyposażona a także: potasu, pożądanego wapnia, selenu i cynku. Dzięki tak bogatej ,,osobowości” jest bardzo pomocna w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Dlaczego? Ponieważ oprócz tego czym dysponuje, należy wspomnieć, iż prawie nie zawiera sodu. Jej niskosodowość jest bardzo ważna w aspekcie profilaktyki chorób serca.

To jednak nie koniec rewelacji na jej temat. Dynia zalicza się do osławionej grupy produktów zasadowych czyli alkalizuje nasz organizm jednocześnie go odkwaszając . Jedzenie tego warzywa wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi. Działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek.

Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Niesamowite jest, że nawet po obróbce termicznej nie traci swoich właściwości prozdrowotnych. Niestety ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc cukrzycy powinni do niej podchodzić z rozwagą i łączyć z produktami o niskim IG.

Właściwości zdrowotne pestek dyni

Dynia właściwości zdrowotneDynia to nie tylko miąższ. W jej wspaniałych pod względem zdrowotnym pestkach, znajdziemy duże ilości cynku. Cynk wzmacnia cerę, rozjaśnia ją i wygładza. Przyspiesza gojenie się ran, a ze względu na swoje dobroczynne działanie nazywany jest pierwiastkiem męskim (chroni prostatę, poprawia żywotność plemników i sprawność seksualną). Pestki pomagają pozbyć się owsików i innych pasożytów. Są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole roślinne. Dzięki takiemu składowi zapobiegają miażdżycy. Trzeba pamiętać, że 100g pestek to aż 556 kcal. Wystarczy jednak już jedna łyżka, czyli około 56 kcal, aby wzbogacić nasze codzienne menu.

Z pestek dyni pozyskuje się również olej. Nie nadaje się on j do smażenia (jest szkodliwy), ale stosowany na zimno np. do sałatek, pomaga w chorobach wątroby.

Nie bez znaczenia dla naszej zdrowotności jest również sok z tego warzywa. Jest on najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu.

Czy to już koniec możliwości zastosowania dyni?
Na pożegnanie niezła gratka – dynia kwitnie między czerwcem a sierpniem, a ich kwiaty są jadalne i bardzo smaczne. Zatem na zdrowie.

Podobne wpisy

2 Responses to Jej wysokość dynia, czyli kilka słów o właściwościach prozdrowotnych dyni.

  1. Ekoidea pisze:

    Witam! Czytałam trochę na temat dyni, sama interesuję się zdrową żywnością i niestety nigdzie nie znalazłam informacji, aby to właśnie warzywo zawierało witaminę D… Witamina D występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, głównie w świeżych olejach i tłustych rybach, jajkach, margarynie… Podstawowym jej źródłem jest natomiast światło słoneczne. Pozdrawiam!

    • Dziękuje za komentarz. Na wstępie chcę Panią poinformować, że witamina D występuje nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego.
      We fragmencie o witaminie D w dyni napisałam, iż występują one w jej wnętrzu. Uściślając – występuje ona w pestkach dyni.

      Chcąc wyprowadzić Panią z błędu („Witamina D występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego”), poniżej przedstawiam króciutką listę produktów spożywczych, które mogą zawierać witaminę D.
      NASIONA: nasiona dyni, nasiona słonecznika, nasiona lnu
      ROŚLINY I GRZYBY: lucerna, grzyby, wodorosty (przykładowo pieczarki – mają 1,94 µg – witaminy D2)

      Proszę mieć na uwadze, że mówiąc o witaminie D bierzemy pod uwagę trzy związki należące do steroidów. Są to cholekalcyferol – witamina D3, ergokalcyferol – witamina D2 i 25-hydroksycholekalcyferol.

      Również olej pozyskiwany z pestek dyni jest źródłem witaminy D (oleje).

      Podaję źródła:
      1. Dietetyka. Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka H.Ciborowska A.Rudnicka
      2. http://tinyurl.com/mfx28ab
      2. http://tinyurl.com/mx8pvyd
      3. http://tinyurl.com/q43ufpt
      4. http://tinyurl.com/p9323k6

      Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Monika Pogoda Marcinkiewicz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top