Od zawsze mówi się o współzależności pomiędzy spożywaniem jajek, a chorobami układu krążenia, kładąc główny nacisk na zwiększający się poziom cholesterolu pojawiający się po nadmiernym spożywaniu jaj.
Według najnowszych badań ilość cholesterolu zawartego w dwóch jajkach wynosi 360 mg , dzienna podaż cholesterolu nie powinna przekraczać 300 mg na dobę co w praktyce oznacza, iż jaja absolutnie nie szkodzą osobom zdrowym. Jedno jajko dziennie jest jak najbardziej wskazane. Ich ilość w diecie powinny ograniczyć jedynie osoby z już podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi oraz diabetycy.
Jajka są świetnym źródłem fosforu i żelaza. Występują w nim także: magnez, wapń, potas, cynk, miedź i siarka.
Najlepsze jaja to te z wolnego wybiegu, a jakość jaja i zawartość w nim witamin (głównie z grupy B i tych rozpuszczalnych w tłuszczach) zależy w głównej mierze od tego, czym kura była karmiona. Praktycznie wszystkie składniki zawarte w jajkach są dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego nie bójmy się jaj i jedzmy je z przyjemnością.
Strona jest dobra. Wszystko jest poukladane i latwo znalesc jest to czego się szuka.