Ciemna strona białego cukru.
Jeśli jeszcze do tej pory nie zdajesz sobie sprawy jakie zagrożenie niesie za sobą nadmierne spożywanie cukru, myśląc naiwnie, że jedyne co może ci grozić z ,,jego strony” to wzrost masy ciała, ten tekst jest dedykowany właśnie dla ciebie.
Koniecznie przeczytaj poniższe zestawienie, w którym to na podstawie ogromnej ilości badań opublikowanych w światowych czasopismach medycznych, naukowcy dowiedli jakie jest prawdziwe oblicze cukru i do czego prowadzi jego nadmierna konsumpcja
(tekst został opracowany na podstawie książki Nancy Appleton ,,Pokonaj nałóg słodzenia”, oraz książki Williama Dufty ,,Sugar Blues. Zniewolony przez cukier.”)
- Cukier może prowadzić do znacznego osłabienia układu odpornościowego naszego organizmu.
- Nadmierne spożycie cukru prowadzi do powstania deficytów miedzi i chromu
- Zakłóca przyswajanie magnezu i wapnia.
- Może powodować skoki adrenaliny, prowadząc jednocześnie do nadmiernej aktywności, poczucia niepokoju, a także chorowitości u dzieci.
- Podnosi stężenie triglicerydów.
- Obniża poziom HDL (dobrego cholesterolu), podwyższa LDL.
- Przyczynia się do zmniejszenia elastyczności tkanek.
- Jest głównym ,,pokarmem” komórek rakowych. Sprzyja rozwojowi nowotworów.
- Osłabia znacznie ostrość widzenia.
- Prowadzi do zaćmy, katarakty i krótkowzroczności.
- Wpływa na podwyższenie poziomu glukozy i insuliny na czczo.
- Powoduje przedwczesne starzenie się naszego organizmu.
- Zakwasza nasz organizm.
- Zwiększa ryzyko zachorowalności na choroby: Crohna i owrzodzenia jelita grubego..
- Powoduje paradontozę, psucie się zębów ii inne choroby jamy ustnej.
- Przyczynia się do otyłości.
- Prowadzi do uszkodzenia nerek.
- Prowadzi do powstawania kamieni nerkowych.
- Przyczynia się do niszczenia trzustki.
- Zwiększa ryzyko nadmiernego rozrostu grzybów z rodziny Candidia (grzyby żywią się cukrem).
- Przyczynia się do rozwoju chorób układu immunologicznego takich jak: stwardnienie rozsiane, astma czy artretyzm.
- Może prowadzić do powstawania kamieni żółciowych.
- Zwiększa ryzyko zapalenia wyrostka robaczkowego.
- U ludzi z nadwagą prowadzi do nadciśnienia.
- Zmniejsza tolerancję glukozy w naszym organizmie.
- Zaburza wchłanianie białek a także, poprzez produkty powstałe w wyniku przetwarzania cukru, niszczy białko.
- Przyczynia się do osteoporozy.
- Wpływa fatalnie na skład elektrolitów w moczu.
- Uzależnia i może być równie odurzający jak alkohol.
- Obniża sprawność działania nadnerczy.
- Zwiększa ryzykom zachorowania na polio.
- Duża ilość cukru w pożywieniu powoduje zwiększenie się ilości wolnych rodników i oksydantów.
- Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się i sprawność myślenia.
- Nasila ADHD.
- Zaburza pracę jelit.
- Zmienia strukturę kolagenu w skórze.
- Ma wpływ na ilość hormonu wzrostu zmniejszając jego poziom.
- Wywołuje cukrzycę, zmniejsza wrażliwość na insulinę.
- Obniża funkcjonowanie enzymów.
- Powoduje migreny i zawroty głowy.
- Zakwasza ślinę.
- Powoduje alergie pokarmowe.
- Pogłębia chorobę wrzodową.
- Obniża ilość witaminy E we krwi.
- Zwiększa toksyczność krwi podczas ciąży, prowadząc do zatrucia ciążowego.
- Nasila zaburzenia wchłaniania u osób ze schorzeniami i problemami jelitowymi.
- Może powodować hipoglikemię – obniżone stężenie cukru we krwi.
- Powoduje choroby żył i zwiększa ryzyko pojawienia się żylaków i żylaków odbytu.
- Może powodować rozedmę płucną.
- Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie.
- Nasila stany depresyjne.
- Zwiększ ryzyko zachorowania na dnę moczanową.
- Duża ilość spożytego cukru nasila ataki epilepsji.
- Odwadnia noworodki.
- Może prowadzić do arteriosklerozy.
- Prowadzi do nadkwasoty w żołądku.
- Prowadzi do pojawienie się egzemy u dzieci.
- Przyczynia się do uszkodzenia DNA.
- Powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
- Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
- Zaburzając równowagę hormonalną, pogarsza zespół napięcia miesiączkowego oraz podnosi poziom estradiolu u młodych mężczyzn.
- Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi.
I co, masz teraz ochotę na ciasteczko?
Podobne wpisy
« Jak w sposób zdrowy i naturalny poprawić sobie nastrój Jakie właściwości mają zioła? »