Cukier szkodzi

Cukier – biała słodycz z czarnym charakterem

| Artykuły | | Dodaj komentarz

Ciemna strona białego cukru.

Jeśli jeszcze do tej pory nie zdajesz sobie sprawy jakie zagrożenie niesie za sobą nadmierne spożywanie cukru, myśląc naiwnie, że jedyne co może ci grozić z ,,jego strony”  to wzrost masy ciała, ten tekst jest dedykowany właśnie dla ciebie.
Koniecznie przeczytaj poniższe zestawienie, w którym to na podstawie ogromnej ilości badań opublikowanych w światowych czasopismach medycznych, naukowcy dowiedli jakie jest prawdziwe oblicze cukru i do czego prowadzi jego nadmierna konsumpcja

(tekst został opracowany na podstawie książki Nancy Appleton ,,Pokonaj nałóg słodzenia”, oraz książki Williama Dufty ,,Sugar Blues. Zniewolony przez cukier.”)

  1. Cukier może prowadzić do znacznego osłabienia układu odpornościowego naszego organizmu.
  2. Nadmierne spożycie cukru prowadzi do powstania deficytów miedzi i chromu
  3. Zakłóca przyswajanie magnezu i wapnia.
  4. Może powodować skoki adrenaliny, prowadząc jednocześnie do nadmiernej aktywności, poczucia niepokoju, a także chorowitości u dzieci.
  5. Podnosi stężenie triglicerydów.
  6. Obniża poziom HDL (dobrego cholesterolu), podwyższa LDL.
  7. Przyczynia się do zmniejszenia elastyczności tkanek.
  8. Jest głównym ,,pokarmem” komórek rakowych. Sprzyja rozwojowi nowotworów.
  9. Osłabia znacznie ostrość widzenia.
  10. Prowadzi do zaćmy, katarakty i krótkowzroczności.
  11. Wpływa na podwyższenie poziomu glukozy i insuliny na czczo.
  12. Powoduje przedwczesne starzenie się naszego organizmu.
  13. Zakwasza nasz organizm.
  14. Zwiększa ryzyko zachorowalności na choroby: Crohna i owrzodzenia jelita grubego..
  15. Powoduje paradontozę, psucie się zębów ii inne choroby jamy ustnej.
  16. Przyczynia się do otyłości.
  17. Prowadzi do uszkodzenia nerek.
  18. Prowadzi do powstawania kamieni nerkowych.
  19. Przyczynia się do niszczenia trzustki.
  20. Zwiększa ryzyko nadmiernego rozrostu grzybów z rodziny Candidia (grzyby żywią się cukrem).
  21. Przyczynia się do rozwoju chorób układu immunologicznego takich jak: stwardnienie rozsiane, astma czy artretyzm.
  22. Może prowadzić do powstawania kamieni żółciowych.
  23. Zwiększa ryzyko zapalenia wyrostka robaczkowego.
  24. U ludzi z nadwagą prowadzi do nadciśnienia.
  25. Zmniejsza tolerancję glukozy w naszym organizmie.
  26. Zaburza wchłanianie białek a także, poprzez produkty powstałe w wyniku przetwarzania cukru, niszczy białko.
  27. Przyczynia się do osteoporozy.
  28. Wpływa fatalnie na skład elektrolitów w moczu.
  29. Uzależnia i może być równie odurzający jak alkohol.
  30. Obniża sprawność działania nadnerczy.
  31. Zwiększa ryzykom zachorowania na polio.
  32. Duża ilość cukru w pożywieniu powoduje zwiększenie się ilości wolnych rodników i oksydantów.
  33. Rafinowany cukier w diecie obniża wydajność uczenia się i sprawność myślenia.
  34. Nasila ADHD.
  35. Zaburza pracę jelit.
  36. Zmienia strukturę kolagenu w skórze.
  37. Ma wpływ na ilość hormonu wzrostu zmniejszając jego poziom.
  38. Wywołuje cukrzycę, zmniejsza wrażliwość na insulinę.
  39. Obniża funkcjonowanie enzymów.
  40. Powoduje migreny i zawroty głowy.
  41. Zakwasza ślinę.
  42. Powoduje alergie pokarmowe.
  43. Pogłębia chorobę wrzodową.
  44. Obniża ilość witaminy E we krwi.
  45. Zwiększa toksyczność krwi podczas ciąży, prowadząc do zatrucia ciążowego.
  46. Nasila zaburzenia wchłaniania u osób ze schorzeniami i problemami jelitowymi.
  47. Może powodować hipoglikemię – obniżone stężenie cukru we krwi.
  48. Powoduje choroby żył i zwiększa ryzyko pojawienia się żylaków i żylaków odbytu.
  49. Może powodować rozedmę płucną.
  50. Cukier może powodować powiększenie się wątroby przez nadmierny podział jej komórek oraz jej otłuszczenie.
  51. Nasila stany depresyjne.
  52. Zwiększ ryzyko zachorowania na dnę moczanową.
  53. Duża ilość spożytego cukru nasila ataki epilepsji.
  54. Odwadnia noworodki.
  55. Może prowadzić do arteriosklerozy.
  56. Prowadzi do nadkwasoty w żołądku.
  57. Prowadzi do pojawienie się egzemy u dzieci.
  58. Przyczynia się do uszkodzenia DNA.
  59. Powoduje zatrzymywanie wody w organizmie.
  60. Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
  61. Zaburzając równowagę hormonalną, pogarsza zespół napięcia miesiączkowego oraz podnosi poziom estradiolu u młodych mężczyzn.
  62. Dieta wysokocukrowa u osób z chorobami naczyniowymi znacząco zwiększa lepkość płytek krwi.

I co, masz teraz ochotę na ciasteczko?

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top