Jakie właściwości mają zioła?
Większość z nas lubi i stosuje przyprawy w kuchni. Zioła uważane są za zdrowe dla naszego organizmu i zazwyczaj nie pozostają obojętne dla naszego przewodu pokarmowego. Mogą pobudzać trawienie lub tak jak np. melisa spowalniać przemianę materii. Co ciekawe wiele z nich można wyhodować samodzielnie, nawet na parapecie.
Pamiętajcie: świeże zioła poprawią smak nawet najzwyklejszej potrawy.
Opis i działanie mięty.
Praktycznie nie ma osoby, która wcześniej lub później nie próbowała mięty choć raz w życiu. To bardzo popularne zioło, znane jest ze swoich właściwości rozkurczowych. To jednak nie wszystko. Mięta działa również diuretycznie czyli moczopędnie oraz co ciekawe odkażająco. Potrafi poprawić nastrój i ma silne działanie uspakajające. Świetnie nadaje się do doprawiania dość ciężkiej dla naszego żołądka wołowiny, wszelkich sosów mięsnych ale i deserów. Jest smaczna w postaci herbaty, zarówno ciepłej jak i zimnej. Na świecie można wyróżnić około 30 gatunków mięty z czego największą popularnością cieszy się mięta zielona i pieprzowa, z której przygotowywany jest tak popularny mentol.
Właściwości bazylii.
Podobnie jak mięta, bazylia ułatwia trawienie ciężkich i tłustych potraw. Bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich, cieszy się coraz większym uznaniem w naszym kraju. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zapobiega nudnościom i wymiotom. Niweluje wzdęcia ponieważ zwiększa produkcję kwasu żołądkowego. Potrafi delikatnie obniżyć gorączkę i wzmaga apetyt dlatego polecana jest w kuchni u niejadków.
Tymianek i właściwości.
Przyprawa używana do pizzy i sosów. Niezastąpiona do mięs oraz potraw z warzyw. Tymianek to niezastąpiony środek wykrztuśny stosowany w syropach na kaszel. Ma zbawienne działanie na nasz układ oddechowy, dlatego bardzo często przy nieżytach górnych dróg oddechowych zaleca się inhalacje z tymianku. Dodatkowo reguluje trawienie. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu wzmacnia, tonizuje i przyspiesza gojenie ran. niestety istnieje jeszcze druga strona medalu. Ta krzewinka w swoim składzie zawiera tymol – związek, który spożyty w większych ilościach staje się trucizną.
Majeranek
Podobnie jak jego wyżej wymienieni towarzysze, majeranek ma właściwości regulujące trawienie. Pobudza wydzielanie żółci i przyspiesza oczyszczanie wątroby. Napar z majeranku przynosi ulgę w nieżytach żołądka, kolce jelitowej i wzdęciach, a olejek majerankowy zniweluje obrzęki i siniaki. Zioło to ma też zbawienne właściwości dla naszej skóry. Przemywanie naparem z majeranku skóry twarzy powoduje, że staje się ona mniej tłusta a wypryski i przebarwienia znikają z powodu jego właściwości przeciwzapalnych.
Rozmaryn i zastosowanie.
Badania naukowe dowodzą, że rozmaryn ma silne działanie przeciwnowotworowe (ogranicza zdolności komórek rakowych do atakowania sąsiednich – zdrowych tkanek), wspomaga działanie chemioterapii w przypadku nowotworów piersi. Potwierdzono również jego działanie przeciwreumatyczne oraz ochronne dla nerek. Łagodzi stres, dba o serce i reguluję pracę jelit. Jest również niezastąpiony w kosmetyce (łagodzi podrażnienia skóry i regeneruje włosy). Nie może być jednak stosowany przez kobiety będące w ciąży, kobiety ciężarne muszą całkowicie zrezygnować z rozmarynu.
Estragon właściwości prozdrowotne.
Powszechnie używane z octem, sałatkami i rybami. Doskonale smakuje z serami, jajkami, kwaśną śmietaną i jogurtem. Ma bardzo silny aromat i smak, który potrafi zdominować inne przyprawy, dlatego nie można z nim przesadzać. Jeśli chodzi o jego prozdrowotne właściwości to należy tu docenić jego silne działanie rozkurczowe. Rozmaryn jest również silnym antyoksydantem, a także działa moczopędnie. Ciekawostką jest, iż ta aromatyczna bylina zawiera eugenol, naturalny środek znieczulający, co można szybko odczuć na języku żując go przez chwilę.
Podobne wpisy
« Cukier – biała słodycz z czarnym charakterem Jak pomidory walczą z depresją. »