Rak prostaty i orzeszki

| Ciekawostki | | Dodaj komentarz

Mężczyźni chorujący na raka prostaty powinni zwiększyć ilość spożywanych zdrowych tłuszczy roślinnych. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim dowiodło, iż spożywanie tłuszczów nienasyconych zwiększa stężenie przeciwutleniaczy w osoczu, a co za tym idzie zmniejsza poziom insuliny we krwi oraz niweluje stan zapalny. Procesy te mogą zahamować rozwój raka prostaty.

Źródłem tych tłuszczy są miedzy innymi awokado, oliwki, orzeszki ziemne, migdały – produkty te zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe a także orzechy leśne, ziarna słonecznika czy oleje roślinne – wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wyniki badań opublikowano w JAMA INTERNAL MEDICINE.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top