sennosc_zmeczenie

Przyczyny ciągłego odczuwania senności i zmęczenia.

| Artykuły | | 6 komentarzy

W tym artykule znajdziesz informacje jak odzyskać energię witalną oraz poznasz możliwe przyczyny jej braku.
Jeżeli po przeczytaniu artykułu nadal masz wątpliwości zadaj mi pytanie.

Zadaj pytanie

Większość z nas przynajmniej raz w roku odczuwa krótkotrwałe spadki energii. Zazwyczaj mają one miejsce w trakcie tzw. przesilenia: na wiosnę i na jesień i są związane z zmieniającymi się porami roku i pogodą za oknem. Nie powinno być to powodem do stresu gdyż jest to normalne zjawisko.
Inaczej sytuacja wygląda gdy nasze spadki energii zaczynają mieć przewlekły charakter. Podstawą działania w takim przypadku, jest określenie przyczyny. Kiedy już zostaną wyeliminowane czynniki chorobowe takie jak cukrzyca, mononukleoza, zaburzenia pracy tarczycy czy chociażby alergie pokarmowe należy, skupić swoja uwagę na doborze właściwego sposobu odżywiania. Odpowiednia dieta ma ogromne znaczenie w procesie nabierania ,,energii do życia”. Jak się okazuje, niedobór nawet tylko jednego składnika odżywczego może być przyczyną spadku poziomu energii.

Od czego należy zacząć?

Pierwszą kwestią na którą należy zwrócić uwagę jest zbadanie czy nie mamy anemii. Anemia jest chorobą charakteryzująca się niedostatkiem hemoglobiny – barwnika koloru czerwonego odpowiedzialnego za transport tlenu w naszym organizmie. Przyczyn anemii może być wiele. Najczęściej ona związana z za niskim poziomem żelaza. Zrozumiałe jest więc znaczenie jaką w tym przypadku odgrywa dieta bogata w żelazo.

Co należy jeść aby uzupełnić nasz jadłospis o ten cenny pierwiastek, czyli jakie są źródła żelaza w pożywieniu?

  • Czerwone mięso
  • Podroby takie jak np. wątróbka
  • Nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica)
  • Zielone warzywa liściaste (szpinak, kapusta, karczochy)
  • Orzechy (w głównie włoskie), migdały, zarodki pszenne, wzbogacone płatki zbożowe
  • Pokrzywa, natka pietruszki
  • Produkty zbożowe z żyta i owsa,
  • Śliwki suszone, rodzynki, żółtko, drożdże, kakao
  • Soja
  • Mięczaki
  • Żółtka jaj

Czego należy unikać przy niedoborach żelaza?

  • Należy zrezygnować z picia do posiłków herbaty, kawy i mleka. Zawarte w kawie i herbacie polifenole podobnie jak wapń w mleku ogranicza wchłanianie tego pierwiastka.
  • Antagonistyczne wobec żelaza są również takie pierwiastki jak: cynk i mangan – co oznacza, że zubażają one znacznie poziom jego wchłaniania w jelicie cienkim, jeśli są spożywane razem.

Jak lepiej przyswoić żelazo z pożywienia

W tym przypadku ogromną rolę pełni witamina C, która znacznie zwiększa zdolność organizmu do przyswajania żelaza. Warto więc zamiast napojów gazowanych wprowadzić przy spożywaniu posiłków naturalne soki wyciskane z owoców cytrusowych lub dodawać owoce bogate w witaminę C do sałatek czy deserów.
Co ciekawe picie do posiłku niewielkich ilości alkoholu również wzmaga przyswajalność żelaza w naszym organizmie.

Jednak nie tylko niedobory żelaza przyczyniają się do naszego chronicznego zmęczenia. Kolejnym pierwiastkiem o którym należy wspomnieć jest magnez. Magnez przyczynia się do wytwarzania w mięśniach prądu o słabym potencjale co też ma wpływ na ich rozluźnianie i relaks. Jeśli nasz organizm cierpi na jego niedobór, natychmiast odczuwają to nasze mięśnie, dzięki czemu stajemy się słabsi, apatyczni i depresyjni (najczęstszą przyczyna pojawiania się stanów depresyjnych jest właśnie niedobór magnezu).

Gdzie skrywa się magnez?

  • Pestkach dyni
  • Orzechach (np. migdałach)
  • Kakao – ale to naturalne, gorzkie, a nie słodkie. Już jedna łyżka kakao, czyli około 10g dostarcza nam 42mg (w 100g jest odpowiednio 420mg magnezu)
  • Warzywach z ciemnozielonymi liśćmi
  • Owocach morza
  • Nasionach
  • Otrębach pszennych, zarodkach pszennych
  • Soi
  • Białej fasoli
  • Kaszy gryczanej

Za nasza energię, zwiększenie sił witalnych i wytrzymałość odpowiadają również witaminy z grupy B (głownie B6 i B12 i B9 czyli folacyna lub inaczej kwas foliowy). Brak witaminy B12 prowadzi do tzw. złośliwej postaci anemii o wiele bardziej niebezpiecznej niż ta powstająca z powodu niedoboru żelaza. Objawami są m.in. wyczerpanie i trudności w oddychaniu.

Źródła B6: fasola, rośliny strączkowe, ryby, mięso, orzechy, pełne ziarna
Źródła B12: jaja, mięso, drób, mleko
Źródła kwasu foliowego: fasola, rośliny strączkowe, cytrusy, zielone warzywa liściaste, wzbogacone pieczywa i płatki

Należy jednocześnie zapewnić naszemu organizmowi dostateczną ilość witaminy C. Pomaga ona w wytwarzaniu w naszym organizmie karnityny. Związek ten odpowiada za transport tłuszczy do komórek mięśniowych aby zwiększyć ilość energii.

W co warto zaopatrzyć się w naszej kuchni aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę C? Są to głownie owoce cytrusowe, papryka czerwona i zielona, truskawki i np. owoc kiwi.

Chcąc uniknąć spadków energii powinniśmy znacznie ograniczyć ilość cukru i kofeiny w naszej diecie. Glukoza i kofeina nie tylko powodują wahania poziomu cukru we krwi, ale także blokują przyswajanie witamin oraz minerałów.

Jak widać nie taki diabeł straszny. Gdy odczuwamy znaczne spadki energii zacznijmy od najprostszej czynności, czyli od zmiany nawyków żywieniowych. Dzięki tym prostym zabiegom nasz organizm nie tylko powróci do normy ale odwdzięczy nam się polepszeniem samopoczucia i zwiększoną energią do życia. A niczego nam w życiu bardziej nie potrzeba niż właśnie zdrowia.

Masz pytania i wątpliwości? Zadaj pytanie tutaj
Opracowane na podstawie ,,Food for your body”

Podobne wpisy

6 Responses to Przyczyny ciągłego odczuwania senności i zmęczenia.

  1. Pati pisze:

    Witam. Ja ogólnie od ponad roku lub nawet i dłużej męczę się z ciągłym zmęczeniem, brakiem siły na wszystko i brakiem ochoty na cokolwiek. Wyniki krwi mam dobre bo robiłam jakiś czas temu tylko oprócz tego mam za mało tych LYM i na tych wynikach nie było żelaza więc nie wiem co może być przyczyną tego że się tak czuję. Czasami mam po prostu zawroty głowy też no i ciągły ból brzucha po każdym posiłku.

  2. Kamila pisze:

    W moim przypadku wystąpił niedobór pomimo odpowiedniej diety, okazało się, że mój organizm źle wchłania pierwiastki z pożywienia, a zawsze trzymałam się zasad opisanych w artykule, więc musiałam się posiłkować suplementacją. Postawiłam na chelat żelazowy w Chela ferr bio complex i już po miesiącu brania moja morfologie znacznie się poprawiła, a po dwóch miesiącach nie było śladu po anemii i nie wywołał żadnych skutków ubocznych jak leki na receptę. Trafiłam też na ciekawe badania pewnego niezależnego francuskiego instytutu, w których stwierdzają, że dostępna w dzisiejszych czasach żywność ogólnie jest uboga w witaminy i mikroelementy z powodu procesów produkcji, może to jest główna przyczyna wzrostu zachorowalności na różne choroby…

  3. Tomasz pisze:

    Man pytanie ktore mine martwi mam problemy z Sennoscia wystarczy ze siade na lozko I spie gdzie nigdy Tego nie nie pike duzo kawy,ledwie 1 dziennie jem owoce wazywa odzywism sie zdrowo, co more bye Tego powodem, pomozcie mi ten problem rozwiazac

    • anemia pisze:

      Miałam to samoi okazało się że to anemia. idź do aptki kupić żelazo, bierz regularnie z witaminą C. Odrazu poczujesz się lepiej.

    • Doktor doktorologii pisze:

      Naciągnij stopy jakbyś stawał na palcach – jeżeli cie złapie skurcz to przez magnez

  4. Marek Adamek pisze:

    ładne wykonanie strony. Dobrze, są w sieci witryny jak ta. Powodzenia w dalszym prowadzeniu strony

Skomentuj Doktor doktorologii Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

« »

Kategorie w czytelni

Jestem na Facebook

Tagi

Często odwiedzane

Często czytane

Produkty warte polecenia


Scroll to top