W tym artykule znajdziesz podstawowe informacje o diecie niskobłonnikowej. Jakich produktów unikać, a jakie się zaleca. Jeżeli po przeczytaniu artykułu nadal masz wątpliwości lub chcesz zamówić dietę napisz do mnie.
Dieta ubogo błonnikowa – niskobłonnikowa – jest stosowana głównie w przewlekłych chorobach jelit, luźnych stolcach, resekcji części przewodu pokarmowego np. żołądka, czy kawałka jelita. Potrzeba ograniczenia błonnika w naszym sposobie żywienia wiąże się z zaistnieniem konieczności ograniczenia pokarmów drażniących błonę śluzową przewodu pokarmowego, tym samym pobudzającą ruchy robaczkowe jelit.
Stosując ten model żywieniowy zabronione jest spożywanie:
- wszystkich owoców lub warzyw zarówno tych gotowanych jak i surowych
- produktów pełnoziarnistych czyli tych, które w składzie mają mąki żytnie razowe lub z mieszanego ziarna
- płatków śniadaniowych
- zup z torebki
- czerwonego mięsa
- roślin strączkowych
- orzechów
- soków owocowych i warzywnych
- sosów na bazie warzyw lub z ich zawartością
Dieta powinna być tak ustawiona, aby była dobrze przyswajalna oraz dostarczała organizmowi wszystkich niezbędnych składników. W diecie powinna być taka ilość składników, aby pokryć ich dobowe zapotrzebowanie i nie doprowadzić do niedoborów w naszym organizmie, stąd konieczność konsultacji z dietetykiem. Proszę pamiętać, że ten rodzaj diety eliminuje ulubione przez wszystkich smażenie i pieczenie potraw. Napisz do mnie